Kings & Queens 2025

GeoTour

In en rondom Assen ligt er in Drenthe een GeoTour! De Kop van Drenthe.

Video afspelen

GeoTour Kop van Drenthe

In de Kop van Drenthe vind je meer dan 70 GeoTour caches. Aan de hand van 7 verhaallijnen uit deze regio zijn er 7 tot 10 verschillende soorten caches te vinden. Je kunt er voor kiezen om 1 verhaal te volgen, maar alle 70 caches zijn aan elkaar verbonden. Je kunt dus ook op een meerdaagse ontdekkingstocht. Heb je alle caches gevonden van de GeoTour krijg je een speciaal souvenir erbij op je profiel. Met het een volledig ingevuld paspoort kun je bij het VVV-kantoor een speciale geocoin van de GeoTour Kop van Drenthe ophalen!

De meest favoriete GeoTour van Europa en 3e in de wereld!

De 7 verhaallijnen van de GeoTour Kop van Drenthe

Diversiteit van het landschap

Tijdens deze GeoTour ontdek je de Drentse natuur. Loop langs hunebedden (de oudste monumenten van Nederland) en het hoogveen, bezoek het natuurgebied De Onlanden, of wandel door het prachtige esdorpenlandschap. 

Berend Botje

Het meer dan tweehonderd jaar oude kinderliedje ken je vast, maar wie was Berend Botje eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Er doen veel verhalen de ronde over Berend en zijn scheepje. In en rondom Zuidlaren ontrafel jij deze sage.

Meisje van Yde

Vlakbij Yde werd in 1897 een veenlijkje gevonden. Geschrokken stopten de turfgravers haar weer terug in het veen. Ze werd opnieuw gevonden en is nu te bezichtigen in het Drents Museum. Maar wie was nu dit meisje en waarom werd ze geofferd?

TT Assen

De TT in Assen is één van de oudste motorraces van de wereld. De eerste race werd hier al in 1925 verreden. Nog niet op een afgesloten circuit, maar dwars door de omgeving Assen-Hooghalen. Tijdens deze GeoTour kom je langs het circuit  van de periode 1926- 1954.

Ontstaan van Assen

Omstreeks 1260 werd in Assen het klooster Maria in Campis gesticht. Dit klooster legde de fundatie voor de stad zoals we haar nu kennen. De nonnen waren dochters uit vooraanstaande families. Ontdek hoe ze leefden, werkten en welke gronden ze bezaten. 

Koloniën van Weldadigheid

Je kunt boeken vol schrijven over het verleden van Veenhuizen en de nabije regio. Generaal Johannes van den Bosch, stichter van dit alles, had bijzonder vooruitstrevende ideeën voor de maatschappij. Of al die allemaal werkelijkheid werden ontdek je in deze tour.

Vrouw Lebbe

Omstreeks 1600 werd tussen Zeijen en Peest een dode vrouw gevonden, midden in het veld, door een schaapsherder. Was ze vermoord om wat ze bij zich droeg of was ze gestorven door zwakheid? Ontdek de detective in jezelf en ontraadsel dit mysterie.

Scroll naar boven